Doneren

Wasteland factory Van wasteland naar graced land

Het craft centrum in de laatste fase van het Wasteland-Graced land programma wat een innovatief resultaatgericht ontwikkelingsmodel voor gemeenschappen realiseert. Het doel van het programma is om de lokale gemeenschap te transformeren van structureel terugkerende armoede naar zelfvoorzienend. Melkhoutfontein heeft een hoog potentieel om zich te ontwikkelen tot een touristische eko- en natuur trekpleister met direct contact met de lokale bevolking.

Het onderzoek, het plannen en uitvoeren van het programma is al tien jaar gaande. Daarbij wordt intensief met de lokale bevolking gewerkt aan het structureel verbeteren van de leefomstandigheden en aanverwante aangelegenheden. Dit proces leidt tot een geïntegreerd, resultaatgericht ontwikkelingsplan met verschillende fasen die de onderliggende doelstellingen realiseren. Elk onderdeel van het programma zorgt voor nieuwe banen en lokale ondernemingen. In totaal zal het programma voor meer dan veertig banen zorgen, voornamelijk gericht op vrouwen en jongeren.

In de eerste fase van het Wasteland-Gracedland programma is een vroegere vuilstortplaats vrijgemaakt van overwoekering door niet inheemse bomen en planten. Het gevonden afval is geanalyseerd om te bepalen welke onderdelen konden worden hergebruikt voor het maken van zowel souvenirs voor toeristen als functionele producten voor de lokale bevolking. Het doel daarbij was om zoveel mogelijk her te gebruiken om zo min mogelijk afval over te houden. In deze fase hebben we nauw samengewerkt met specialist Dr. Woodard en de kunst en ontwerp afdeling van de universiteit van Brighton in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse ontwerpers Dave Hakkens, Luc van Hoeckel en Pim van Baarsen hebben ook meegewerkt.

Op de geruimde vuilstortplaats is een botanische tuin ontwikkelt voor het toerisme. Na het verwijderen van niet inheemse bomen en planten zijn de originele bomen en planten teruggekomen die vervolgens weer vogels en andere diersoorten aantrekken. Het craft centrum zal in het midden van de botanische tuin komen, zodat de bezoekers het gemakkelijk kunnen bezoeken. Direct naast de botanische tuin bevindt zich een gerestaureerde historische kerk met begraafplaats die tevens onderdeel uitmaken van de rondleiding voor de bezoekers.

Het resultaat van het Wasteland-Gracedland programma is een toegepaste oplossing gericht op een structureel ontwikkelingsmodel welke veelvoudig toegepast kan worden in de gemeenschappen van Afrika. Directe resultaten zijn toename in werkgelegenheid en het motiveren van lokale vrouwen en jongeren. Daarbij wordt de gemeenschap tevens opgeleid in de achterliggende redenen om beter om te gaan met afval. De resultaten van het programma kunnen teven toegepast worden in het verbeteren van de leefomstandigheden in de vele vluchtelingenkampen in de wereld.

We hebben uw hulp nodig!

Met deze crowdfunding campagne vragen wij uw betrokkenheid en support voor het realiseren van het craft center. Om in de gedachten van globaal burgerschap, waarbij we gezamenlijk aan oplossingen werken, de handen ineen te slaan om verschil te maken. Voor het realiseren van het craft center hebben we € 66000 nodig. Samen kunnen we de droom van Melkhoutfontein mogelijk maken om een craft centrum te realiseren op een voormalige vuilstortplaats. Met uw hulp is dit mogelijk! Klik de ‘Support’ knop en geef! We zijn ontzettend dankbaar voor alle donaties, zowel groot als klein.