Kamamma’s & Toerisme

Dreamcatcher wil via sociaal-toerisme de zwarte en gekleurde Zuid-Afrikaanse bevolking helpen de armoede te overwinnen en een menswaardig bestaan op te bouwen. Daarbij richt Dreamcatcher richt zich vooral op vrouwen.

Het is geen eenvoudige opgave: Zuid-Afrika werkt nog volop met het verwerken van de gevolgen van apartheid op sociaal en economisch gebied. Toerisme kan daar een belangrijke rol bij spelen. Helaas profiteert de zwarte nog lang niet altijd mee van de opgang van de groei van de toeristenindustrie. De meeste pensions worden uitgebaat door blanken en hotels behoren dikwijls tot internationale ketens. Gevolg is dat het geld niet terechtkomt bij de mensen die dit het hardst nodig hebben. Daar wil Dreamcatcher wat aan doen. Dreamcatcher wil op geheel eigen wijze meewerken Nelson Mandela’s droom uit 1994 ‘welvaart, vrijheid en gelijkheid voor elke Zuidafrikaan’ te realiseren.

Dreamcatcher-vrouwen heten Kamamma’s

‘Kammama’ is een begrip in de Xhosa-taal en staat voor: ‘zij die een kind op de rug
draagt’ . Bij Dreamcatcher verwijst het naar de moeder die haar gezin en haar gemeenschap uit de armoede helpt te tillen.

Kamamma’s zijn getrainde gastvrouwen

Als Afrikaanse vrouwen een Dreamcatcher Kamamma willen worden, moeten ze eerst drie jaar lang een cursusprogramma volgen. Het leeraanbod varieert van hygiëne, gastvrijheid, kennis van de basisbeginselen van toerisme, communicatietraining (zowel met de gast als met hun buren en andere bewoners van hun gemeenschap), hoe en waar doe ik mijn inkopen, hoe ga ik om met afval (milieuzorg), aangevuld met kooklessen
als de Kamamma ook het Cook-up programma wil aanbieden.

Iedere Kamamma haar eigen goede doel

Een verplicht onderdeel van de cursus is dat de Kamamma’s zelf ook een project (‘goed doel’) adopteren. Dat kan hulp aan ouderen zijn, koken voor mensen uit de gemeenschap, kinderen die niet naar school kunnen een dagprogramma aanbieden, mensen met Aids of HIV begeleiden etc. etc.). De meeste Kamamma’s sluiten zich aan bij bestaande initiatieven, sommigen zetten zelf een activiteit op. Zo leren ze op hún beurt dat zij iets terug moeten doen voor de gemeenschap.

Kamamma’s garanderen veilgheid

Dreamcatcher heeft zich al meerdere keren gepresenteerd op de jaarlijkse Vakantiebeurs. Een veel gestelde vraag was: “Staat je huurauto er nog wel de volgende dag?”. Het antwoord is simpel: Ja! Want ook daaraan denkt Dreamcatcher. Eenmaal bij het gastgezin aangekomen voor een Homestay of een Cook-up wordt een plekje vrijgemaakt waar de auto veilig staat tijdens het verblijf bij een Kamamma.